Paella

Goed voor 4 à 6 personen.

2 kipfilets of andere stukjes kip
250 g rauwe , ongepelde scampi’s of garnalen
2dl olijfolie
1 ui (fijngehakt)
2 tomaten (ontveld, zonder zaadjes en fijngehakt)
1 kg mosselen
1 groene paprika (zonder pitjes, en in blokjes van +/- 2 cm)
1 pijlinktvis (in dunnen reepjes of ringen)
10 tal gamba’s
600 g kortkorrelige rijst
1 dikke plak knoflook
3 takjes verse peterselie
wat safraandraadjes
2 el warm water
1 rode paprika (zonder pitjes en in reepjes)
1/2 chorizoworst (zonder vel en in fijne plakjes)
zout
partjes citroen

Pel de garnalen of scampi’s en bewaar de koppen en pantsers in een pan. Giet er ruim water bij, voeg zout toe en laat alles 15 minuten pruttelen. Verhit intussen de helft van de olie in een koekenpan. Leg de ui erin en fruit hem 5 minuten tot hij zacht en doorschijnend is; roer af en toe. Doe er de tomaten bij, laat ze een paar minuten meeputtelen, roer en maak de stukjes met de zijkant van de lepel stuk. Laat alles iets afkoelen, schep het mengsel in een keukenmachine en draai er een puree van. Doe de puree in een paellapan of grote koekenpan met dikke bodem.
Als u venusschelpen gebruikt, schrob ze dan eerst onder de koude kraan. Als u mosselen gebruikt, schraap dan de schelpen met de achterkant van een mes schoon, verwijder de draden en schrob de mosselen onder de koude kraan. Gooi schelpdieren die stuk zijn of niet meteen sluiten als u er scherp op tikt. Doe de rest in een pan met 1/2 dl water en breng het geheel aan de kook. Sluit de pan en kook 3-6 minuten of tot alle schelpen open zijn. Haal de pan van het vuur, schep er met een schuimspaan de schelpdieren uit en bewaar het kookvocht. Gooi dichtgebleven exemplaren of lege schelpen weg en houd opzij.
Giet het kookvocht door een met kaasdoek beklede zeef in een kom. Zeef de bouillon van de garnalenkoppen en pantsers in dezelfde kom. Giet de bouillon in een pan, en verhit hem voorzichtig, maar laat hem niet koken.
Doe de rest van de olie in de paellapan met de olijfolie-tomatenpuree. Leg de groen stukjes paprika erin en bak ze 3-4 minuten op niet te hoog vuur; roer af en toe. Doe er de pijlinktvis, de kip (lichtjes voorgebakken) en de rijst bij en bak alles een paar minuten maar laat het niet bruin worden. Voeg zout en peper naar smak toe en giet er de hete bouillon bij. Schud zachtjes aan de pan om de vloeistof gelijkmatig te verdelen.
Wrijf de knoflook, de peterselie en de saffraan met wat zout in een vijzel fijn, roer er het warme water door en giet het mengsel in de pan. Schud zachtjes aan de pan of roer met een lepel; alles moet gelijkmatig verdeeld zijn. Roer er de garnalen & gamba’s door.
Wacht tot ongeveer de helft van de bouillon is opgenomen. Leg dan op een aantrekkelijke manier de reepjes rode paprika, de achtergehouden schelpdieren en de chorizo in de pan. Houd de pan op het vuur, tot de rijst gaar is en al het vocht is opgenomen. Dat duurt meestal een 20 minuten vanaf het moment dat u de bouillon toevoegt, maar ook de soort rijst is van invloed ( ik had veel meer tijd en bouillon nodig om de rijst gaar te krijgen).
Haal de paellapan van het vuur en laat hem 5 minuten staan. Hang partjes citroen over de rand van de paellapan en zet de paellapan op tafel.

Recept: 1080 recepten
Fotografie: © Thomas Van de Water

Print Friendly

10. February 2011 by Thomas
Categories: hoofdgerecht, mediterraans, vis & schaaldieren, vlees | Tags: , , , | 2 comments

Comments (2)

  1. Pingback: Paella & Cata Rosa Rosado - Utaste Wine & Food : Utaste Wine & Food

  2. Pingback: Paella & Barefoot Zinfandel Rosé - Utaste Wine & Food : Utaste Wine & Food

Leave a Reply

Required fields are marked *