Karamelschuim

Cathérine Ongenae, één van de vijf DMUZE-foodies maakte een karamelschuim uit het kookboek: Thuis koken met Ferran Adrià. In haar begeleidend tekstje schreef ze: zowel de fotograaf als mijn jongens lepelden hun glazen in snel tempo en met veel ge-mmm leeg.
Mmmmmh, dat klopt, ik ben een enorm crème brûlée liefhebber en deze luchtige variant is een echte aanrader.

Goed voor 6 à 8 personen.

60 gr suiker
320 ml slagroom
6 el volle melk
4 eierdooiers

Materiaal:
Een sifon van 1/2 l en 2 N2O-patronen
of een ijsmachine: in plaats van schuim kun je met dit mengsel ook karamelijs maken.

Doe de suiker in een brede pan en zet hem op een laag vuur. Terwijl de suiker smelt zie je donkere karamelplekken ontstaan. Roer er een homogene, egaal donkere karamel van.
Giet er nu voorzichtig de melk en room bij en roer goed. Laat de karamel 5 minuten zachtjes pruttelen. Roer het tot een gladde homogene massa. (Opmerking: Maak je dit recept voor meer dan 6 of 8 personen, verhit dan de melk en de room samen voor je ze bij de karamel doet. Zo voorkom je teveel spatten).
Haal de pan van het vuur. Doe de eierdooiers in een grote kom en klop ze los. Voeg beetje bij beetje en al roerend het karamelmengsel bij de dooiers. Giet de massa in een schone pan.
Houd het geheel zacht pruttelend op een laag vuur en roer tot de massa iets gebonden is. Het mengsel mag niet koken.
Giet het mengsel door een fijne zeef. Vul de sifon en zet het patroon op de kop. Laat 2 uur koud worden in de koelkast of ijsemmer.
Zet de glazen klaar. Schudt voor het opdienen de sifon krachtig. Hou de spuit verticaal naar beneden en vul de glazen. Garneer naar smaak met toffeesaus of verbrijzelde harde karamels.

Recept: Thuis koken met Ferran Adrià
Fotografie: © Thomas Van de Water in opdracht van DMUZE

Print Friendly

19. November 2011 by Thomas
Categories: dessert | Tags: , , | Leave a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *