Sausenman en z’n favoriete fond!

Een groot geheim is het niet, maar ik ben gek op sausen. En wat ligt er aan de basis van een goede saus? Tijd en een goede fond. Toen er onlangs een proefpakket van het Lacroix gamma voor de deur stond was sausenman dan ook meteen in z’n nopjes. Sinds jaar en dag wordt de kalfs-, wild-, gevogelte fond  hier gebruikt en met de feestdagen komt die vis- en kreeftenfond ook wel van pas.

Op Lacroix.be vind je niet alleen de fonds, maar ook bakken praktische info voor elke hobbykok, zo is er een heus woordenboek van keukentermen, een seizoenskalender en vind je er tal van inspirerende recepten. Bij deze alvast m’n favoriete groenepepersaus recept.

Goed voor vier personen.

2 el cognac
+/- 100 ml bruine kalfsfond
+/- 100 ml room
40 g groene peperbollen (wat meer of minder naar smaak)
een weinig ketchup
peper
zout

Giet het vet uit de pan en behoud het aanbaksel.
Zet de pan terug op het vuur. Blus het aanbaksel met cognac en flambeer.
Roer de aanbaksels los, zodat er een bruine jus ontstaat.
Voeg de kalfsfond toe en laat nog even inkoken. Voeg vervolgens de room toe en laat op een zacht vuurtje inkoken tot  de gewenste dikte (schenk gerust nog een aperitiefje in want tijd is alles voor een saus) voeg de groene peperbolletjes toe en laat nog even trekken. Kruid af met peper en zout. En voor de kleur kan je er nog een beetje ketchup aan toevoegen.

Moest je trouwens nog wat inspiratie zoeken voor oudejaarsavond, check dan zeker even dit feestmenu!

Foto’s: © Thomas Van de Water

Print Friendly

29. December 2012 by Thomas
Categories: saus, vlees | Tags: , , | Leave a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *