Nummer 18

Toen ik een tijdje geleden van Knack Weekend de vraag kreeg wat m’n lievelingsgerecht was en of ik er iets over wou schrijven zei ik meteen ja.
Echt moeilijk kan je deze vraag niet noemen, zeker niet als je ze stelt aan iemand als ik, bonvivant, smulpaap, gourmand, lekkerbek, …


Maar voor een eetal als ik bleek de vraag toch moeilijker dan verwacht, hoe kan je nu één gerecht kiezen? Welke criteria hanteer je om je all-time favorite te kiezen?  Beeld je in wat voor lekkers je zou kiezen moest je voor de rest van je dagen dezelfde dagschotel moeten eten, bestaat er een dis waar ze je altijd voor mogen wekken of ga je voor je favoriete galgenmaal?
Neen, geen van deze criteria wist me te overtuigen, het moest een gerecht worden dat me terug in de tijd katapulteerde. Eentje zoals de witloof met hesp en kaas uit de oven die ons moeke destijds op tafel toverde. Mmmh, dat waren van die avonden dat ik niet van tafel ging voor dat laatste beetje kaassaus uit de pot was.
Het was een kanshebber, maar toen ik onlangs in m’n favoriete Thaïse restaurant ‘Tom-Yam’ in Sint-Katelijne-Waver nummer 18 bestelde wist ik het. Dit was het gerechtje dat ik zocht. Dit was het gerecht dat de bazin me zo’n 17 jaar geleden voorschotelde toen ik niet meteen wist wat te kiezen, een kommetje snel aangebraden noedels met chinese saus en groenten vergezeld van citroen, drie kleine potjes, eentje met gedroogde chili pepers, eentje met azijn en pepertjes en eentje met suiker om bij te kruiden naar believen.
Heerlijk toch, hoe een eenvoudig gerecht je terug in de tijd kan katapulteren, hoe je je even weer 18 voelt en hoe een bepaalde smaak je mooiste reisherinneringen weer oprakelt.
Hoog tijd dus om chef Nong z’n recept te ontfutselen. Et voilà!

Ingrediënten (goed voor 1 persoon)
100g brede rijstnoedels
1 el sesamolie
1 ei
1 el suiker
1/2 el vissaus
1 el lichte sojasaus
1 el donkere sojasaus
stukjes kip
handvol broccoliroosjes
handvol stukjes spitskool
handvol bloemkoolroosjes
1/2 wortel in schijfjes
handvol sojascheuten
peper
zout

Ingrediënten smaakmakers:
gedroogde chilipepers
azijn met pepertjes
suiker
1/2 citroen

Week de rijstnoedels een uurtje in lauw water. Blancheer de broccoli, bloem- en spitskool kort en hou apart. Gaar de rijsnoedels kort in kokend water en laat uitlekken.
Verhit wat sesamolie in de wok en roerbak het ei en de kip. Voeg de wortelschijfjes, broccoli, bloem- en spitskool toe en bak even door. Voeg de uitgelekte noedels toe en breng op smaak met de suiker, vissaus, lichte sojasaus, peper en indien gewenst wat zout. Vlak voor het gerecht de tafel opgaat, meng je er de donkere sojasaus en knapperige sojascheuten door.
Eens aan tafel kan iedereen z’n maaltijd kruiden naar eigen smaak met de smaakmakers; gedroogde chilipepers, azijn met pepertjes, suiker en citroen.

Recept: Chef Nong, Tom Yam, Clemenceaustraat 140, Mechelen.
Foto’s: © Thomas Van de Water

Print Friendly

08. February 2013 by Thomas
Categories: aziatisch, gevogelte, hoofdgerecht, restaurants | Tags: , , , | 2 comments

Comments (2)

  1. Something to test, :).

    Love asian food !
    Love this blog, :) !

  2. Zeer lekker !

    Dank je voor de tip.

Leave a Reply

Required fields are marked *