Koken met de Moulinex Cuisine Companion

Over de vraag of  ik de ‘Moulinex Cuisine Companion‘ gedurende een aantal dagen wou uitproberen hoefde ik niet lang na te denken. Een aantal van m’n koksmaatjes in de kookclub zijn helemaal verknocht aan hun Thermomix en ik wou wel eens testen of dit werkpaardje dat met z’n adviesprijs van 699€ (toch al snel 400€ goedkoper is dan de thermomix) z’n mannetje kon staan. Laat ik maar meteen duidelijk zijn, deze keukenhulp doet z’n werk en kwam al z’n beloftes na, hij hakt, kookt, mengt, stooft, stoomt, kneed, emulgeert, …
M’n tijdelijke keukenhulp werd geleverd met een kookboekje met 300 recepten, een goede houvast om meteen van start te kunnen gaan, en kennis te maken met alle mogelijkheden van de machine. Eens je dit wat onder de knie hebt kan je zelf creatief aan de slag gaan en de gerechten wat oppimpen naar smaak en goesting.IMG_8215_web
Voor ik de machine zelf kon uitproberen was m’n vrouw er al mee aan de slag, ze fabriceerde een Oosters soepje, alle ingrediënten gingen in de kom, het juiste programma werd gekozen en een 40-tal minuten later was er  soep, gemixt en al en je hoeft er niet naar om te kijken. Een aantal dagen later op het lentefeest van m’n dochter maakte ik een last-minute dessert voor de genodigden en ja hoor, sabayon kloppen voor zo’n bende, het kan blijkbaar ook zonder stijve arm. In dit recept heb ik de temperatuur wel wat moeten verhogen om de juiste consistentie te krijgen.
Tot slot maakte ik  m’n favoriete risotto-recept met asperges, daslook & kalfsjus  waarvan ik jullie graag het receptje meegeef.

Conclusie: de ‘Moulinex Cuisine Companion‘ is een ideale keukenhulp voor mensen met weinig tijd of zij die bij momenten handen tekort komen om het vele werk rond te krijgen. Ideaal voor stoofpotjes, sausen en zalfjes.
Zelf zie ik hem als een ideale compagnon tijdens de soms hectische kooksessies met de kookclub. Maar thuis? Call me old fashioned, maar ik zou het roeren in m’n potten aan de hete stoof te hard missen, die handelingen, die traagheid is nu net datgene waar ik zo van geniet!
IMG_82471_web

300 g risottorijst
3 uien (fijngesnipperd)
10 cl witte wijn
90 cl bouillon (kip of groenten)
10 cl olijfolie
30 g Parmezaanse kaas (geraspt)
15 g boter
4 handen vol daslook
peper
zout
Enkele jonge blaadjes daslook + bloempjes voor de afwerking

2 bussels witte asperges
1 bussel groene asperges
8 sneetjes Parmaham

400 ml kalfsfond
kruidentuiltje
selder
wortel
2 steranijs
10 jeneverbessen
peperbolletjes
30 g boter

Laat de kalfsfond (zelfgetrokken) samen met een kruidentuiltje, wat grof gesneden selder en wortel en specerijen inkoken.

Leg 4 sneden ham op op een bakplaat bedekt met bakpapier. Laat ze min. 1uur drogen in de oven op +/- 100°C.
Laat afkoelen en leg opzij.

Kuis de asperges. Gaar de witte asperges net gaar in water en snijd ze in stukken van +/- 3 cm. Leg ze opzij.
Gril de groene asperges in een hete grillpan.
Was de daslook.
Snijd de vier overgebleven sneetjes Parmaham in stukjes.

Schil de ui en snijd in grove stukken. Plaats het ultrablade hakmes, doe de ui in in de keukenroboten mix 10 sec. fijn op snelheid 11.
Vervang het mes door de menger. Voeg de olijfolie toe en start stoofprogramma P1 zonder dop gedurende 7 minuten.
Na 3 min. voeg je de rijst toe. Nog eens 3 minuten later voeg je de witte wijn toe.
Als het programma afgelopen is voeg je de bouillon toe en start je stoofprogramma P3 op 95°C gedurende 20 min. met dop.

Wanneer de bereiding klaar is, voeg je de Parmezaanse kaas, boter, witte asperges, daslook  en rauwe ham toe. Roer nog even zachtjes door en breng indien nodig op smaak met peper en zout.

Zeef de jus, en werk op met een beetje boter.
Serveer wat risotto in een diep bord. Dresseer er de groene asperges, gedroogde ham op. Giet er wat kalfsjus rond en werk af met enkele jonge blaadjes daslook en daslookbloempjes.

Foto: © Thomas Van de Water

Print Friendly

26. May 2015 by Thomas
Categories: hoofdgerecht, reviews / recensies, vlees | Tags: , , | 5 comments

Comments (5)

 1. Ik heb zonet een Nederlandstalige facebook-groep opgericht: ‘Cuisine Companion – Recepten en ideeën’ dus aan alle companion-eigenaars: welkom!

 2. Alle recepten voor de Moulinex Cuisine Companion zjin welkom.

 3. dag els
  juist een aangekocht cuisine companion
  moet nog veel leren

 4. Goedemorgen ,
  Ik vind het recept van de sabayon niet terug in het bijgeleverde kookboek.
  Kunt u me dit even doorsturen aub… nummer van het recept. U schreef dat u de temperatuur heeft moeten aanpassen…. op hoeveel hebt u deze dan heeft aub ?

  Mvg, petrz

 5. Petra,
  Ik heb het receptenboekje niet meer. Ik kan je dus niet verder helpen. Misschien de FB-groep ‘cuisine Companion-recepten en ideeën eens checken.
  Succes,
  Thomas.

Leave a Reply

Required fields are marked *