Gemarineerde makreel , geglaceerd met teriyakisaus en oosterse garnituren

In onze zoektocht naar een visgerecht kwamen Rob, Krikke en ikzelf op dit receptje van Felix Alen uit. Aangezien we geen hondshaai of paling voorhanden hadden, gingen we voor makreel.gelakte makreel

500 g makreelfilet

Ingrediënten voor de Teriyakisaus
1 dl sojasaus
0,5 el sesamolie
0,5 dl sake
0,5 dl mirin (rijstwijn)
1 el gemberpoeder
5 el bruine suiker
2 el rijstazijn (wijnazijn)
zeste van 1/2 citroen
1 el Japanse kruiden (shichimi togarrashi)

Ingrediënten voor de groenten
0,5 dl sesamolie
1 sjalot (fijngesneden)
1 teentje knoflook (geperst)
150 g sojascheuten
100 g eikenzwammen of andere paddenstoelen
1 kleine courgette (in stukjes)

Ingrediënten voor het garnituur
25 g zeewier
1 tl zwart/wit sesamzaad
5à g paprika (in blokjes)
50 g wit van prei (in stukjes)
2 lente-uitjes (fijngesneden)
korianderblaadjes

Meng alle ingrediënten voor de teriyakisaus en marineer er de vis gedurende minstens 2 uur in.
Neem de vis uit de teriyakisaus en leg hem in een ovenschaal.
Kook de saus voor de helft in tot siroopdikte.
Doe de sesamolie in een pan en bak er de sjalot en de knoflook in.
Voeg er achtereenvolgens de sojascheuten, de eikenzwammen en de courgette bij. Laat onder een deksel 5 minuten zachtjes garen.
Zet de oven op grillstand en schuif de vis onder de grill. Dep hem af en toe met de ingekookte teriyakisaus en glaceer hem zo ongeveer 5 minuten. De vis moet een mooi glanzend laagje hebben.
Schik de groenten in potjes of borden en leg er de vis op. Strijk de vis net voor het serveren nog even in met de siroop. Zo krijgt hij een aantrekkelijke glans.
Werk af met de garnituren.

Recept: Het grote Noordzee viskookboek, Felix Alen
Foto: © Thomas Van de Water

Print Friendly

23. February 2015 by Thomas
Categories: aziatisch, vis & schaaldieren | Tags: | Leave a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *