Empanadillas met tomaat, paprika en tonijn

Deze pasteitjes zijn ideaal als hapje op een receptie en zijn zowel warm als koud lekker.
Aangezien ik weinig tijd had maakte ik de mijne met kant en klaar bladerdeeg, maar voor de volledigheid geef ik het volledige recept van Claudia Roden mee.
IMG_2718_web
Goed voor 16-20 empanadillas

Ingrediënten voor het deeg:
1,25 dl olijfolie (+ iets extra voor de folie)
1,25 dl warm water of drove witte wijn
1/2 tl zout
+/- 375 g bloem
2 grote eidooiers (losgeklopt)

Ingrediënten voor de vulling:
1 ronde of langwerpige rode paprika
1 ui (geschild en gesnipperd)
2 el olijfolie
300 g tomaten (ontveld en klein gesneden)
zout en peper
100 g bliktonijn (uitgelekt gewicht) verkruimeld
14 groene of zwarte olijven (ontpit en in stukjes)
2 el fijngehakte bladpeterselie

Maak eerst het deeg. Meng de olie, het water of de witte wijn en het zout in een kom met een vork en voeg beetje bij beetje genoeg bloem toe voor een zacht, glad en soepel deeg. Roer eerst met een vork en meng daarna met uw handen. U kunt het meteen verwerken of een dag in plasticfolie laten liggen. Maar houd het op kamertemperatuur en leg het niet in de koelkast.
Maak dan de vulling. Rooster de paprika en verwijder de vliezen en zaadjes. Snijd hem in vierkantjes van +/- 1, 5 cm. Fruit de ui in een grote koekenpan op laag vuur heel zacht; roer vaak. Doe de tomaten erbij en laat alles pruttelen tot het vocht verdwenen is en en u de sissende olie kunt zien. Breng op smaak met peper en zout. Voeg de tonijn, paprika, olijven en peterselie toe. Meng alles goed en laat afkoelen.
Verdeel het deeg in 4-6 stukken. Rol elk dun uit en haal er met een steker van 10 cm rondjes uit. Bestuif het aanrecht en de deegrol niet met bloem: het deeg heeft een oliebasis en kleeft dus niet. Verzamel de afsnijdsels en houd ze apart. Maak er aan het eind een bal van , rol hem dun uit en steek er weer rondjes uit.
Vul elke lading deegrondjes stuk voor stuk. Bestrijk de randen met wat dooier (dan kleeft het deeg beter). Schep steeds een royale eetlepel op het midden en vouw de twee zijkanten van het deeg omhoog boven de vulling. Knijp de randen tegen elkaar. Zo ontstaat een half maantje. Leg de empanadillas neer en druk de tanden van een vork in de randen. Dan blijven ze beter dicht.
Bekleed een bakplaat met een vel aluminiumfolie en bestrijk hem licht met olie. Bestrijk de bovenkanten met de rest van de losgeklopte eidooier en zet de pasteitjes +/- 30 minuten in een op 180°C voorverwarmde oven of tot ze goudbruin zijn.

Recept: De Smaken van Spanje door Claudia Roden

Print Friendly

20. February 2015 by Thomas
Categories: hapjes, mediterraans | Leave a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *