Cappuccino van erwten met pancetta en foie gras

Met deze heerlijke amuse begon Johan Engelen aan de finale van ‘Beste Hobbykok van Vlaanderen 2010‘, de trend was meteen gezet en Johan werd de terechte winnaar van dit veel bekeken programma.

Goed voor 8 personen (indien kleine glaasjes)
Goed voor 4 personen (indien een iets groter tasje)

500 gr diepvrieserwtjes
1 ui
1 teentje knoflook
0,5 l groentenbouillon
50 gr ganzen- of eendenleverterrine
50 g pancetta of fijn gerookte spekblokjes
fillodeeg of brickdeeg
sesamzaadjes
gedroogd eekhorentjesbrood
verse munt
250 gr witte champignons
125 ml melk
125 ml room

Mix wat gedroogd eekhorentjesbrood tot een fijn poeder.
Kook de diepvries erwtjes gaar in 2 liter water, samen met de fijngesnipperde ui.
Laat dit gedurende een tiental minuten koken. Bak ondertussen fijne blokjes pancetta krokant en laat dit uitdruppen op een vel keukenpapier. Snij uit een vel brickdeeg strookjes van +/- 2cm x 15 cm en bestrijk deze met wat gesmolten boter en bestrooi met wat sesamzaadjes. Bak dit af gedurende 5 min. In een oven van 180°C.

Giet de erwtjes af en spoel overvloedig met koud water. Dit is nodig om een mooie groene kleur te behouden. Voeg er een tiental blaadjes verse munt aan toe. Mix dit vervolgens en duw de brei door een zeef.

Meng hiermee dan de bouillon tot je de gewenste dikte bekomt en breng dit kort voor het serveren terug aan de kook. Haal dit van het vuur en voeg er de ganzen- of eendenleverterrine aan toe. Deze zal volledig wegsmelten. Bijkruiden met peper en zout naar eigen smaak.

Kook de champignons samen met de melk en de room. Verwijder de champignons en breng het melk-room mengels op smaak met peper en zout. Zet hier de mixer in en zorg voor een dikke laag schuim.

Vul je tasjes met enkele blokjes pancetta en giet de tasjes voor 2/3 vol. Schep met een soeplepel een wolkje schuim en giet dit voorzichtig op het soepje. Werk af met wat poeder eekhorentjesbrood en serveer met het sesamkoekje.

Recept: zesta.be
Fotografie: © Thomas Van de Water

Print Friendly

08. January 2011 by Thomas
Categories: hapjes, soepen | Tags: , , , | 3 comments

Comments (3)

  1. Mijn favoriete soep voor t moment-:)
    Top!

  2. Ik bedoel, de broccoli-spinazie soep-:)

  3. Ook een lekker soepke nietwaar.

Leave a Reply

Required fields are marked *