70 broden in 1 oven

Donderdag werd filet-pur uitgenodigd door de jonge bakkers om een avondje mee brood te komen bakken. Nu ja, jonge bakkers, ze zijn een pak jonger dan de andere bakploeg, die plagerig de vuile bakkers worden genoemd, maar toch ook een pak ouder als onze équipe. Geert en ikzelf werden bijgestaan door Dimitri (lees Mr. Knife, waarover later meer).

Toen we aankwamen op de idyllische locatie was Luc reeds in de weer met het aanmaken van de oven, terwijl Christian en Jan net begonnen met het maken van het 6-granen deeg. Al snel werden wij, de leken ingeschakeld om het deeg af te wegen en kregen we wat tips and tricks mee voor het kneden van het brood.

Toen ook de witte broden aan het rijzen waren, kwam een leuk gebruik naar boven, de laatkomers zorgen voor de drank. Ditmaal was het  de beurt aan Rudy en Jan.

De dorstigen gelaafd, de broden gerezen, tijd voor het in de oven plaatsen van de zeventig broden.
De oven werd gesloten en we hadden 45 minuten de tijd om de plaatselijke kroeg te bezoeken.

Plichtsbewust werden de wijzers van de Rijmenamse kerktoren in het oog gehouden, om het brood voor een zwarte korst te behoeden.

Terwijl de broden met de nodige behendigheid uit de bakvorm werden gehaald vulde de ruimte zich met de geur van vers brood. Nog even laten rusten op de rekken, om vervolgens na te genieten op hetzelfde zomerse terrasje dat eerder op de avond bezocht werd. Heren ‘jonge’bakkers, het moet gezegd, het was een fantastische avond. Moesten jullie ooit nog wat jong bloed kunnen gebruiken, wij zijn kandidaat.

Graag sluit ik af met een stukje bakkerspoëzie dat Jan Wauters schreef ter ere van de vorige bakoven.

Dag oven,

Hoe hangt gij daar met uw bakkes open.
Het verdict is nu gevallen: wij gaan U slopen.

Jij hete teef, hoevelen hebben in U gekoterd.
Uw vruchten zijn al die jaren, door heer en boer geboterd.

Zwart gestookt en rot gebakken.
Geen avance, uw romp zal zakken.

Maar op uw oude resten zal je terug herrijzen.
Zodat je hete adem onze gezinnen weer kan spijzen.

Bedankt voor je diensten lieve dame.
Je ging voor ons tot het uiterste. Amen.

Fotografie: © Thomas Van de Water

Print Friendly

13. June 2011 by Thomas
Categories: men at work | 4 comments

Comments (4)

  1. Spijt da’k hier ni bij kon zijn. Ziet er super uit!
    Voor mij een lang wit gesneden aub..

  2. Geweldig! wat had ik ze graag kunnen ruiken.

  3. Heren van Filet-pure, het was een waar genoegen jullie te mogen ontvangen. Naast het brood zijn wij ook geinteresseerd in alles wat met eten en drinken te maken heeft, “Het Culinaire” brengt ons als het ware samen. We zullen mekaar zeker nog zien, en als we ook eens mogen meegenieten van jullie kookkunsten, laat gerust iets weten :-)

Leave a Reply

Required fields are marked *