Tajine met kip – tomaat – kikkererwten
Dat ik fan ben van de potten en pannen van le creuset is geen geheim. Zo’n 24 jaar geleden kochten we ons eerste exemplaar en die doet het nog steeds voortreffelijk. Zoveel jaren later en enkele exemplaren rijker was er nog steeds eentje dat op m’n wishlist stond, … de tajine.
Het herfstige weer, de goesting in smakelijke sudderpotjes, … hoog tijd voor een verwennerijtje.
olijfolie
6 kippendijen
3 tenen look
1/2 citroen
2 el honing
raz-el-hannout (stevige snuif)
zout
cayenne peper2 uien (fijngesnipperd)
3 wortels (kleine stukken)
6 cm gember
2 rode puntpaprika’s (repen)
1 courgette (grove stukken)
70 g tomatenpuree
komijn (stevige snuif)
kurkuma (stevige snuif)
1 blik gepelde tomaten
1 blik kikkererwten (gespoeld)
tijm (enkele takjes)
4 laurierblaadjesbussel koriander (fijn gehakt)
Ontbeen de kippendijen. Doe ze samen met de olijfolie, 1 geraspte teen look, het sap van 1/2 citroen, de honing en de ras-el-hannout in een mengkom. Roer door elkaar en plaats even in de koelkast.
Verwarm wat olie in de tajine. Bak er de gemarineerde stukken kip in aan en kruid met zout en cayenne peper.
Haal de kip uit de tajine en bak er de ui en wortel in.
Rasp de gember en de 2 overgebleven tenen look en voeg toe aan de tajine.
Voeg de puntparika’s en courgette toe samen met een scheutje water.
Voeg de tomatenpuree toe en bak deze even mee.
Breng op smaak met de kurkuma en komijn.
Voeg de kip, tomaten en kikkererwten toe en werk de tajine af met de laurierblaadjes en verse tijm.
Zet het deksel op de pot en laat zo’n 40 minuten pruttelen op een zacht vuurtje.
Werk indien gewenst af met wat verse koriander of peterselie.
Serveer met couscous of rijst.
Laat het smaken!
Dankjewel! Niet moeilijk en klinkt héérlijk!