Rijstsoep met gehakt

Ik denk dat iedereen het er met me over eens is, je eerste verre reis laat meestal een enorme indruk na. Toen ik 17  was trok ik voor het eerst naar Thailand, ik was meteen verkocht, de drukkende warmte die meteen op je valt als je uit het vliegtuig stapt, het hectische Bangkok, de prachtige stranden, … maar vooral al dat lekkere eten! Op elke hoek van de straat eetkraampjes, elk met hun eigen specialiteit en dat 24/7. Zo herinner ik me nog deze heerlijke rijstsoep, 8 u ‘s ochtends, op zoek naar een lekker ontbijt. Als je dan een lange rij locals aan een kraampje ziet staan, weet je dat er iets lekkers te bikken valt. Tien minuten later stond ik wat onhandig met een plastic zakje vol kruidige rijstsoep, een rauw ei en een plastic lepeltje soep te slurpen. Ik en m’n soep, een culinair momentje om nooit meer te vergeten. Rijstsoep

2 el arachide olie
2 teentjes knoflook (geperst)
1 sjalot (fijngesnipperd)
250 g rundergehakt
1 l kippenbouillon
340 g gekookte rijst (overschot van de dag voordien)
2 à 3 lente-uitjes (fijngehakt)
2 el verse koriander (fijngehakt)
1 à 2 el vissaus
snuf peper

Verhit de olie in een hete braadpan en fruit er de look en sjalot even in aan. Voeg het vlees toe en bak het gedurende 5 minuten mooi rul en zet opzij.
Breng de bouillon in een grote pot aan de kook. Voeg de rijst en het witte gedeelte van de lente-uitjes toe en laat 15 minuten zachtjes koken.
Breng op smaak met vissaus en peper.
Voeg het vlees toe en strooi er het groen van de lente-uitjes en de gehakte koriander over.
In Thailand roerde m’n er vaak nog een eigeel onder, maar dat is absoluut geen must.

Foto: © Thomas Van de Water

Print Friendly

20. January 2015 by Thomas
Categories: aziatisch, soepen, vlees | Tags: , , , | Leave a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *