Pompoensoep met gember en gerookte eendeborst

Voor mij mag er als vanoudsher elke dag soep op tafel staan, zeker met de herfst in zicht. En het moeten niet altijd met balletjes zijn, het mag al eens een stukje gerookte eendenborst zijn zoals in dit lekkere soepje van team-Qlinaria. Yves, one of the members, en beter bekend als notoir blogger ‘Sid Frisjes’ wist me te zeggen dat ze hun olijfolie een uurtje koud rookten op de barbecue voor die extra touch. Dit laatste kwam er bij mij niet van, maar het blijft een lekker soepje.

Goed voor 8 personen

1,5 kg (butternut)pompoen
1 grote prei
3 wortelen
2 uien
2 appels
1/2 tl geraspte gember (ik nam 1 el)
3l kippenbouillon
peper
zout
1/2 tl gedroogde dragon
gerookte olijfolie
200 g gerookte eendenborst
gekiemde zaden zoals alfalfa

Maak alle soepgroenten schoon en snijd ze in stukjes. Stoof ze in een beetje olijfolie. Giet er 1/2 liter van de kippenbouillon op en laat dit 10 min. koken.
Schil de appels, haal het klokhuis eruit, doe ze bij de soep en voeg ook de gedroogde dragon toe; laat even meegaren. Voeg de rest van de bouillon toe en laat de soep minstens 1 uur zachtjes garen.
Bak intussen de eendeborst aan, snijd in fijne snippers en houd warm.
Pureer de soep zeer fijn met de staafmixer, zodat alle vezels verwijderd zijn. Kruid met peper en zout, en roer de geraspte gemberwortel erdoor.
Verdeel de soep over de borden, werk af met gekiemde zaden en verdeel er de eendenborstsnippers en nog wat geraspte gember over. Garneer met enkele druppels gerookte olijfolie.

Recept: Qlinaria
Fotografie: © Thomas Van de Water

Print Friendly

25. September 2011 by Thomas
Categories: gevogelte, soepen | Tags: , , | 1 comment

One Comment

  1. deze soep is echt een aanrader. Zalig.

Leave a Reply

Required fields are marked *