Pastasalade met bladpeterselie

De zomer in je bord! M’n schoonzus, Tine toverde deze verse pasta op ons bord. Als je ze tegen het licht houdt, kan je de peterselieblaadjes zien zitten, hoe cool is dat.

Goed voor 6 personen.

Ingrediënten voor het pastadeeg
225 gr bloem
2 eieren
1 eigeel
30ml water
1 tl zout

Ingrediënten voor de dressing
een handvol bladpeterselie (+ enkele takjes extra die worden fijngehakt)
20 ml rode wijnazijn
40 ml zure room (of mag wat meer zijn, naar smaak)
1 teentje knoflook (fijngehakt)
2 rode uitjes (fijngehakt)
zout en peper
60 ml plantaardige olie (mag olijfolie zijn)
2 hardgekookte eieren (geplet)

Het pastadeeg maken. De bloem op tafel spreiden, als een vulkaantje (of een bergje met een kuiltje). In het midden de eieren, het eigeel, water en zout toevoegen. Met de vingers eerst de ingrediënten in het midden vermengen, dan beetje bij beetje de bloem toevoegen om zo het pastadeeg te vormen. Als het deeg te kleverig is, wat bloem toevoegen.Het deeg kneden tot het elastisch en zacht is, tenslotte tot een bol vormen en onder een kom gedurende een uurtje laten verpozen (op kamertemperatuur). Dan kan je het met de hand of met een machientje de pasta fijn uitrollen.
Het pastadeeg daarvoor in 4 verdelen en bestrooien met wat bloem. De rolletjes van het pastamachientje in de meest open stand brengen en 1 stuk van het deeg erdoor rollen. (De andere stukken onder de kom laten rusten). Als het pastadeeg door het machientje is gehaald moet het in 3 of 4 stukken worden dichtgevouwen (zodat een mooie rechthoek wordt gevormd). Zo het deeg een keer of 7 door het machientje halen en dichtvouwen, tot het mooi homogeen en zacht is. De rolletjes vervolgens 1 stand dichter bij elkaar zetten en opnieuw het pastadeeg door het machientje halen. Zo het deeg uitrekken door telkens de opening tussen de rolletjes te vernauwen en het deeg door het machientje te halen, tot gewenste dikte is bereikt. Als het deeg (of ondertussen de lap) te vochtig voelt wanneer door het machientje gehaald, beide zijden bestrooien en inwrijven met wat bloem.
Normaal moet het deeg ook gedroogd worden, hier echter niet. Als een lap gevormd, wordt hij in rechthoeken gesneden, door de lap om 10 cm ongeveer af te snijden. Alle rechthoekige lapjes op met bloem bestrooid keukenpapier leggen.

De bladpeterselie ‘ontbladeren’. De helft van elk rechthoekje (staande richting) met water deppen en de blaadjes peterselie op het pastadeeg schikken, op elk rechthoekje, 2 blaadjes naast elkaar op de vochtige helft, een 3-tal cm uit elkaar. De rechthoekjes dichtvouwen en goed aandrukken, of voorzichtig met een deegrol over gaan. De gevouwen rechthoekjes in 2 snijden en eventueel bijsnijden tot mooie vierkantjes met in het midden een blaadje peterselie. De vierkantjes naast elkaar op keukenpapier leggen en bestrooien met bloem. Het proces van uitrollen, in rechthoekjes verdelen, deppen, bepeterseliën, dichtvouwen en vierkanten herhalen voor elk stuk van de deegbol, en de vierkantjes een uurtje laten rusten op het keukenpapier.
In een kom de fijgehakte peterselie, azijn, zure room, look, ui, zout en peper vermengen met een klopper, tot een pasta gevormd wordt die ietwat dikt. Gradueel de olie toevoegen.
De pasta koken in kokend water met wat zout tot al dente, afgieten, en met warm water spoelen. De dressing en de pasta vermengen, de geplette eiren toevoegen en opnieuw mengen, et voilà, c’est déjà ça ! ;))

Recept: Tine Vanderaa
Foto: © Thomas Van de Water

Print Friendly

14. August 2012 by Thomas
Categories: vegetarisch | Tags: | 1 comment

One Comment

  1. Leuk om te lezen. Vorige week toevallig ook deze past geprobeerd te maken, maar mislukt enigszins. De pasta was te droog geworden.
    Mogelijk met de tip van natmaken en dubbelklappen dat het wel gaat lukken. Ga het in ieder geval proberen.

Leave a Reply

Required fields are marked *