Heek in groene saus met asperges

Niets zo leuk als je tijdens je vakantie te verdiepen in de plaatselijke keuken. Zo nu en dan eens op restaurant gaan hoort er uiteraard bij, maar zelf in de potten roeren, dat is pas echt vakantie. Claudia Roden’s ‘De Smaken van Spanje’ zorgde  alvast voor de juiste inspiratie!IMG_5813
Goed voor 2 personen.

1 bos groene asperges  (ontdaan van de harde uiteinden)
zout / peper
3 tenen knoflook (fijngehakt)
4 el extra vierge olijfolie
1dl droge witte wijn
2,5 tl bloem
2 el fijngehakte bladpeterselie
2 moten heek van zo’n 200 gr elk

Kook de asperges 4-5 minuten tot ze gaar zijn. Giet ze af en vang het kookvocht op.
Fruit de knoflook in een grote pan met de olie op laag vuur tot de geur loskomt.
Laat de stukjes niet bruin worden.IMG_5821
Roer er een paar minuten de bloem door. Voeg de peterselie toe en giet er, flink roerend, beetje bij beetje 1,5 dl kookvocht van de asperges en de witte wijn bij. Doe er wat zout bij en laat alles gedurende ongeveer 8 minuten pruttelen of tot de saus een beetje bindt. Leg de vis in de pan en schud met een draaiende beweging aan de pan zonder hem van het vuur te halen zodat de vismoten heel voorzichtig bewegen. Daardoor wordt het witte vocht dat ze afstaan gemengd met de saus, die dan iets gelatineachtigs krijgt.
Keer de moten na 5 minuten. Leg de asperges eromheen en laat alles nog 3 à 5 minuten op laag vuur staan, tot het visvlees net begint los te laten van de graat als u er een puntig mes in steekt. Kruid naar smaak met peper en zout van de molen.


Print Friendly

26. April 2016 by Thomas
Categories: hoofdgerecht, mediterraans, vis & schaaldieren | Tags: , , | Leave a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *