Eten! Lezen! Vrijen!

Voor velen is dit de ideale formule voor de perfecte vakantie, en dat is het ook.
Onder deze titel werd de gebundelde Frankrijk-Trilogie van Bart Van Loo uitgebracht. Ik zag deze Francofiel voor het eerst in de één of andere talkshow opduiken om zijn boek te promoten. De man vertelde zo gepassioneerd over zijn geliefde Frankrijk dat ik meteen zin kreeg om een trip door Frankrijk uit te stippelen. Toen ik hem een aantal weken later in één of ander magazine zag opduiken, ben ik meteen zijn boek gaan kopen.

In het eerste deel ‘Parijs retour’ reist hij Frankrijk door, zijn literaire helden uit de negentiende eeuw achterna.
‘Als kok in Frankrijk’ op zijn beurt geeft je aan de hand van anekdotes, recepten en allerhande pittige en sappige verhalen een inkijk in Frankrijks culinaire geschiedenis.
En tot slot heb je ‘O vermiljoenen spleet!’ een broeierige geschiedenis van pornografie en erotiek.

Ik ben niet zo’n groot lezer, dus zo’n turf van 1000 blz daar ben ik wel even zoet mee. Als ik eerlijk ben, heb ik het eerste luik maar even snel doorbladerd, buiten de verplichte nummertjes uit de lessen literatuurgeschiedenis ben ik niet zo op de hoogte van de negentiende eeuwse literatuur, laat staan dat ik er helden heb.

‘Als kok in Frankrijk’ daarentegen was volledig mijn ding. Sappige verhalen, leuke weetjes op een enthousiaste wijze gebracht. Geen ellenlange hoofdstukken, maar korte overzichtelijke stukjes, ideaal om zo nu en dan eens een stukje uit te lezen, zonder de draad kwijt te zijn. Ik bespaar jullie citaten en dergelijke, maar geef tussendoor een aantal prentjes mee.

En dat laatste hoofdstuk is wel leuk, maar laat ik het zo stellen: op dit gebied ben ik liever een doener dan een lezer!

fotografie: © Thomas Van de Water

Print Friendly

08. August 2011 by Thomas
Categories: kookboeken | Leave a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *