Een triootje als dessert!

De één droomt ervan, de ander wordt reeds moe als hij eraan denkt. Sofie Vdb maakte onze stoutste dromen waar!

Citroenmousse met bosvruchten in een glaasje

100 g bloem
50 g amandelpoeder
75 g donkerbruine kandijsuiker
75 g boter
3 citroenen
150 g poedersuiker
60 g maïszetmeel
3 eiwitten
350 g bosvruchten
munt
zout

Maak een crumble. Meng hiervoor het amandelpoeder, de bloem, de suiker en de koude, in blokjes gesneden boter met de vingertoppen tot een kruimelig deeg. Verdeel het deeg over een met bakpapier beklede bakplaat en bak 12 min. in een voorverwarmde oven van 200°C. Laat afkoelen. Meng het sap van de citroenen met de poedersuiker en het maïszetmeel. Laat gedurende enkele minuten op een laag vuurtje indikken. Laat afkoelen. Klop de eiwitten op met en snufje zout en schep voorzichtig onder het afgekoelde citroensap. Schep onder in het glaasje een lepel crumble, voeg een laag citroenmousse toe en leg er als laatste de bosvruchten bovenop. Plaats de glaasje minstens 2 uur in de koelkast. Versier voor het opdienen met munt.

Chocolademousse

100 g fondant chocolade
3 eierdooiers
3 eiwitten
50 g suiker
125 ml room

Smelt de chocolade voor de mousse au bain marie. Klop ondertussen de eigelen samen met de suiker. Roer er de gesmolten chocolade onder. Klop het eiwit stijf en spatel het heel voorzichtig met een vloeiende beweging onder de chocolade. Klop de room half op en spatel die ook voorzichtig onder de chocolade. Laat opstijven in de koelkast.

Passievruchtenmousse met frambozensaus

1,5 dl melk
2 eierdooiers
30 g suiker
15 g maizena
1 gelatineblaadje
sap en pitjes van 6 passievruchten
2 dl room
40 g suiker
1,5 dl frambozensaus
kletskoppen met nootjes en frambozen

Week het gelatineblaadje. Kook de melk. Klop de eierdooiers op met de suiker en roer er de maizena door. Voeg de melk erbij en laat alles al kloppend even goed doorkoken. Voeg het uitgeknepen gelatineblaadje toe. Meng er de passievruchtenpulp door en laat afkoelen. Klop de room op met de suiker en spatel door de crème. Vul de glaasjes met frambozensaus, giet er de crème over en laat enkele uren opstijven in de koelkast. Garneer met een kletskop en wat frambozen.

Kletskoppen

200 g zachte boter
50 g noten (amandel- en hazelnoten)
250 g bruine suiker
125 g bloem
boter om in te smeren

Kleur de amandelen lichtjes in de pan of in de oven. Hak ze samen met de hazelnoten fijn. Mix de zachte boter en de suiker met een geutje water gedurende 4 minuten. Voeg de bloem toe en mix weer 4 minuten. Herhaal met de gehakte noten erbij.
Rol het deeg uit in worstjes met een diameter van 2 cm en laat een nachtje in de koelkast opstijven. Snij van de worstjes schijfjes van 3 tot 4 mm dikte. Schik ze op de ingevette bakplaat en druk even aan met de vingers.
Bak ze, laat even opstijven en neem met een spatel van de bakplaat. Let op: werk snel want de kletskoppen gaan vlug kleven. Laat op een taartrooster afkoelen.

Recepten in respectievelijke volgorde: ‘feest‘ van  KVLV, ‘Jeroen kookt‘ van Jeroen Meus, Recepten van hobbykoks, weekend knack, ‘het bakboek‘ van  KVLV

Fotografie: © Thomas Van de Water

Print Friendly

29. January 2011 by Thomas
Categories: dessert | Tags: , , | Leave a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *