Culinaire expeditie in Lapland

Word je uitgenodigd voor een smakelijke trip in het eerder koude Lapland, werkt de agenda tegen. Geen nood, even nadenken, kennen we geen waardige vervanger? Dimitri aka Lone Wolf, een lekkerbek met zin voor avontuur offerde zich met veel plezier op. Ziehier, z’n verslag …
Op uitnodiging van het Belgische merk Barbecook fabrikant van barbecues, ben ik 3 dagen op culinaire expeditie geweest in Zweeds Lapland. Skelleftea is een kleine stad in de provincie Västerbottens län, aka “the gateway to Lapland”. Een minder gekende bestemming maar daarom zeker niet minder indrukwekkend. Prachtig hoe je hier nog kan genieten van uitgestrekte & desolate  wildernis.

Omringd door prachtige natuur en loslopende rendieren hebben we de geneugten van openluchtbarbeque bij -15C uitgebreid kunnen ontdekken. We waren in goed gezelschap, chef Wout Bru (in de hoedanigheid van hoofdredacteur van de culinaire Ambiance) trakteerde ons op Zweedse pannekoeken met veenbessen, bereid op houtvuur. De metalen plaat kan je in hoogte afstellen en zodoende controleer je de temperatuur. Nice!


Op sneeuwscooters scheurden we verder langs bevroren meren om op een eilandje de culinaire expeditie verder te zetten. Rendier, eland en zoetwaterforel op de bbq klaargemaakt door een Zweedse schone. Het leven van een culinair blogger kan hard zijn…De rendieren leven in kuddes in het wild en worden gehoed door de Sami, de oorspronkelijke bewoners van Lapland. Heerlijk vlees dat goed afsmaakt. De dieren worden op en natuurlijke manier grootgebracht en dat proef je. Elandvlees is iets donkerder van kleur en de smaak is wat meer uitgesproken dan rendier.

Een stel jonge Zweden van Wood of Sweden presenteerden me trots hun design snijplanken vervaardigd uit Berk en Eik. Naar goede Zweedse traditie mooi design en ecologisch verantwoorde productie en afwerking. Knap werk!De dagwerd afgesloten met de traditionele sauna en een borrel wodka in een “hot tub”. De uitbater van deze grote “traditionele” Zweedse houten woning in Svansele  had echter nog een bizarre verassing in petto. Hij blijkt zoals de meeste Zweden helemaal in touch met het buitenleven, een fervente jager en outdoor man. Binnen in de chalet kan je 11 middelgrote tot gigantische kamers bezoeken die volgestouwd zijn met wildernistaferelen compleet met opgezette dieren. Uniek en creepy…Foto’s: Dimitri Turcott

Print Friendly

18. March 2013 by Thomas
Categories: men at work, reviews / recensies | Leave a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *