2015 in kookboeken

Zolang het januari is, kan het nog, een kleine terugblik op 2015 ditmaal aan de hand van de culinaire nieuwkomers in onze boekenkast!DSCF2744_web_groot
1. The Butcher’s Book / Dierendonck / uitgegeven bij Kannibaal
Meer dan een kookboek,  is dit  een lees- en kijkboek vol heerlijk vlezige verhalen en recepten en prachtige foto’s van  Thomas Sweertvaegher en Stephan Vanfleteren. Een parel!
2. D.O.M. / Alex Atala / uitgegeven bij Terra
Een ontdekkingstocht van tal van nieuwe Braziliaanse ingrediënten met topchef Alex Atala als ervaren gids. Dit is geen boek om dagelijks uit te koken, al was het maar omdat niet alle ingrediënten even vlot vindbaar zijn in ons Belgenland. Maar bladerend door dit boek waan je je even in het regenwoud. Zeer inspirerend kookclub materiaal!
3. Happy Food / Ellemieke Vermolen /  uitgegeven bij Minestrone
Klein maar fijn receptenboekje vol met gezonde, inspirerende recepten voor groot en klein. Met extra aandacht voor granen en suikervervangers. Hier en daar moet er al eens wat bijgekruid worden, al denken de kleinsten daar anders over.
4. The Green Kitchen Travels / David Frenkiel & Luise Vindahl / uitgegeven bij Becht
Gezonde en vegetarische recepten uit de hele wereld, knap in beeld gebracht. Frisse ideetjes, al vallen niet alle gerechten binnen m’n smaakpallet. Maar dat ligt aan mij, ik ken er velen die daar anders over denken.
5. Uit Liefde voor Vietnam / Quyên / uitgegeven bij Purple Pumpkin
Ben ik duidelijk als ik zeg dat de boeken van Quyên  ervoor hebben gezorgd dat een reis naar Vietnam op ons to do – lijstje staat.
6. Easy IceLand / Dagny Ros Asmundsdottir /  uitgegeven bij Borgerhoff & Lamberigts
Frisse, eigentijdse en zeer haalbare recepten. That’s the way I like it!
7. Kook Ze! Fris & Snel /  uitgegeven bij Minestrone
Ik ben reeds jaren fan van dit culinaire Bookazine en sinds dit jaar is m’n reeks compleet!
8. Ijs / Elisabeth Johansson /  uitgegeven bij Karakter Uitgevers
Een Must-have voor elk zichzelf respecterende ijsjes-lover. Het frambozenijs is ten huizen Van de Water reeds een klassieker.
9. De Superette Het Kookboek / Sarah Lemke, Rose Green, Kobe Desramaults, Dorien Knockaert / uitgegeven bij Borgerhoff & Lamberigts
Een boek vol liefde voor product en ambacht. De passie van de makers spat van het boek! De gerechten zijn vaak zeer arbeidsintensief en vragen wel wat voorbereiding, geen boek voor alledag dus, maar zeer inspirerend kookclub-materiaal!
10. Desire, Sergio Herman, Reflecties van een topchef / Mara Grimm / uitgegeven bij Minestrone
Zeer ontspannend leesvoer, een verzameling korte bedenkingen, situaties, ideeën, … van een topchef. Je hoeft het niet in één keer uit te lezen, beetje bij beetje, … ideaal voor een vader van twee.
11. Puur eten 2 / Pascale Naessens / uitgegeven bij Lannoo
Lekker, haalbaar, gezond, niet te veel ingrediënten, geen uren achter het fornuis, … kortom een allemansvriend. Fijn om zien / proeven dat de Oosterse ingrediënten hun intrede doen in de wereld van Pascale.
12. Thailand, het kookboek / Jean Pierre Gabriel / uitgegeven bij Spectrum
Het ‘Ons kookboek’ van Thailand, zo zou ik dit zeer complete boek beschrijven. Van klassiekers tot meer avontuurlijk klinkende gerechten zoals soep van stinkzwammen of gebakken slangenkopvis, … elk wat wils. Alle gerechten die ik tot nog toe maakte, klopten als een bus, je waant je meteen weer op vakantie in het land van de glimlach.
13. Hemelse Soepen / Nicole Pisani & Kate Adams / uitgegeven bij Luster
Warme soepen, koude soepen, feestelijke soepen, troostende soepen, helende soepen, hippe soepen, oude wijven soepen, … allemaal even lekker en verrassend. Laat het duidelijk zijn, deze soepboer is helemaal in de ban van dit boek.

Print Friendly

24. January 2016 by Thomas
Categories: kookboeken, reviews / recensies | Leave a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *