Chili con Carne op z’n nonkel Hans, met zure room en guacamole

IMG_8120_web(goed voor een 20-tal porties)

Ingrediënten voor de Chili
2,5 kg zuiver rundsgehakt
4 groene paprika’s (ontdaan van zaden en in blokjes gesneden)
4 grote uien (in blokjes gesneden)
2 blikken maïs (van +/- 340 g)
7 blikken rode bonen (van +/- 400g)
6 dozen tomaten passata (van +/- 800 g)
1 blik geconcentreerde tomatenpuree (van +/- 280 g)
6 teentjes look (fijngesnipperd)
5 kl komijnzaad
4 el oregano
5 à 6 afgestreken el chilipoeder naar smaak (voor de kindjes is 3 ruim voldoende)
3 el gemalen koriander
6 afgestreken kl zout
enkele lepels olijfolie

Ingrediënten voor de guacomole
2 rijpe avocado’s
sap van 1/2 citroen
1 handje verse koriander (versnipperd)
peper
zout
een weinig olijfolie

Ingrediënten voor de afwerking
zure room
verse korianderblaadjes

Bereiding van de Chili
Stoof de paprika’s, ui en look aan in een weinig olijfolie.
Bak het gehakt mooi rul en meng het in een grote kookpot met de paprika en ui. Voeg de geconcentreerde tomatenpuree toe en laat even sudderen. Voeg het tomaten passata en specerijen toe en laat zachtjes verder pruttelen.
Laat op een zacht vuurtje pruttelen.
Spoel de bonen en hou het vocht van 1 blik bij. Voeg dit alles samen met de maïs toe en laat nog een 60-tal min. op een laag vuur verder koken. Breng indien nodig op smaak met wat peper.
tip: daags nadien smaakt de chili nog een pak beter.

Bereiding van de guacamole
Snij de avocado doormidden, verwijder de pit en lepel het vruchtvlees eruit. Meng met het citroensap , de verse koriander en een weinig olijfolie. Prak dit alles tot een +/- gladde pasta. Breng op smaak met peper en zout.
Serveer de chili warm met wat van de frisse guacamole en zure room en werk af met wat verse koriander.

Doe de chili in een kommetje en doe er een stevige schep guacamole en zure room bij.
Werk af met wat verse koriander. Serveer met een stuk vers brood of tacos.

Foto: © Thomas Van de Water

Print Friendly

20. July 2013 by Thomas
Categories: diepvries, hoofdgerecht, vlees, wereldkeuken | Tags: , , , | Leave a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *