Chocolademoussetaart

Eva maakte deze heerlijke chocoladebom voor haar verjaardagsfeestje. Iedereen was het er over eens, het was om duimen en vingers van af te likken!  Nog eens een dikke proficiat met je 22 ste verjaardag, en dat we nog veel van je taarten mogen proeven.

goed voor 10 personen

150 g boter (in stukjes + extra voor het invetten)
150 g pure chocolade fijngehakt + 25 g fijngeraspt
5 eieren (gesplitst)
150 g fijne kristalsuiker

Ingrediënten voor de chocolademousse
140 g pure chocolade (fijngehakt)
20 g boter
2 eieren (gesplitst)
200 ml slagroom (stijfgeklopt)

Verwarm de oven voor op 180°C. Vet een springvorm van 24 cm diameter in met boter en bekleed de vorm met bakpapier.
Doe de 150 g chocolade en boter in een kom op een pan met net niet kokend water (au bain-marie). Roer tot de chocolade gesmolten en glad is en neem de kom van het vuur.
Klop de eiwitten met een elektrische handmixer met een snufje zout in een vetvrije kom tot zachte pieken. Voeg de helft van de suiker toe, steeds 1 el per keer, en blijf kloppen tot het schuim stevig is en glanst.
Klop in een andere kom de eierdooiers met de rest van de suiker tot een bleke en luchtige massa. Roer dit voorzichtig door de gesmolten chocolade en spatel met een grote metalen lepel het eiwitschuim erdoor. Stort het beslag in de springvorm en bak de taart 45-50 minuten in de oven of tot een tot in het midden gestoken spies er schoon uitkomt.
Laat de taart in de vorm afkoelen. Hij zal iets inzakken.
Smelt voor de chocolademousse de chocolade en de boter au bain-marie en laat het mengsel afkoelen. klop de eiwitten in een vetvrije kom met een mixer tot stijve pieken. Klop de eierdooiers één voor één door de afgekoelde chocolade. Spatel met een metalen lepel de geklopte slagroom door de chocolademassa. Spatel het eiwitschuim erdoor. Verdeel de mousse over de afgekoelde taart en laat in de koelkast opstijven. Neem de taart uit de vorm, bestrooi met de geraspte chocolade en serveer.

Recept: Bill Granger
Fotografie: © Thomas Van de Water

Print Friendly

09. October 2010 by Thomas
Categories: dessert | Tags: | 6 comments

Comments (6)

  1. Sergio zou zeggen: sex on the plate! :-)

  2. Mmmm goed gedaan eva!!!

  3. mmmm eva ziet er al lekker uit. mag ik eens komen proven van je mousse? :)

  4. Verrukkelijk gewoon! Een aanrader voor iedereen die dol is op chocolade.
    En… de afwas nadien valt wel mee hoor, de bordjes worden gewoonweg afgelikt.

  5. dit is gewoonweg een zalige taart. En scoren doet ze. En echt gemakkelijk te maken.

  6. Dat ga ik ook eens proberen! Ziet er geweldig lekker uit, mmm…

Leave a Reply

Required fields are marked *