Torta Caprese

Ik was maar net op tijd om en fotootje te maken met m’n telefoon, want lang heeft dit taartje niet bestaan. Wij hadden geen nootjes in huis, maar zonder kan perfect. Les tartes de Françoise hebben er een serieuze concurrent bij.

Goed voor 12 personen

125 g ongezouten boter
185 g pure chocolade (in grove stukken)
220 g fijne suiker
5 flinke eieren (gescheiden)
optioneel 250 g amandelen of hazelnoten (fijngemalen)
1/4 theelepel zout

Verwarm de oven voor tot 180°C (160°C voor een hete lucht oven)en bekleed een springvorm van 22 – 26 cm doorsnede met bakpapier. Vet het papier en de zijkanten van de vorm in.
Doe de boter, chocolade, en suiker in een vuurvaste schaal en zet die zo op een met pruttelend water dat de onderkant van de schaal het water niet raakt. Laat dat ongeveer 5 minuten staan tot de boter gesmolten en de chocolade zacht is. Neem de pan van het fornuis en roer het mengsel glad. Laat et afkoelen tot kamertemperatuur.
Klop de eierdooiers met een houten lepel één voor één door het chocolademengsel; voeg de volgende dooier pas toe als de vorige helemaal opgenomen is. Roer de amandelen erdoor.
Klop het eiwit met het zout in een kom tot zich stijve pieken vormen. Schep telkens een derde daarvan door het chocolademengsel tot er net geen witte strepen meer zichtbaar zijn. Doe dat alles in de bakvorm en bak de taart 40 tot 60 minuten tot deze van de zijkanten loslaat, in het midden stevig en aan de bovenkant nog wat zacht is. Laat op een rooster afkoelen. Maak de springvorm los, laat de taart dan voorzichtig van de bodem en het bakpapier op een schaal glijden.

Kiekje: © Thomas Van de Water

Print Friendly

26. March 2013 by Thomas
Categories: dessert | Leave a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *