Tom-Yam soep

Zondagavond trachten wij steeds met gans de familie samen te komen om een hapje te eten en wat bij te praten. Moeke, voke, broers, zussen, partners, kleinkinderen en soms nog wat vrienden, we zitten al snel met 14 personen rond de tafel. Aangezien ons moeke en ons voke dit al jaren met veel plezier doen, vonden we dat het stilaan tijd werd voor een soort beurtrol, één keer per maand zorgt één van de kinderen voor het eten. De laatste keer waren ons Lies en Nonkel Orestes aan de beurt, met een Aziatisch avond als resultaat.

Goed voor 4 personen, bereidingstijd 30 min

3 galangawortels
1 bosje koriander
3 stengels citroengras
10 bergamotblaadjes
3 eetlepels tom yam pasta
4 eetlepels vissaus
1 bosje bosuitjes
12 grote garnalen
1 liter kippenbouillon ( Ik maak het vooral met visbouillon, Tip: in de Thaise winkel verkopen ze ook bouillonblokjes voor tom yam soep)
300 gr champignons
10 kersttomaatjes
500 ml kokosmelk
6 eetlepels limoensap

Snijd de galangawortel in dunne plakjes. Hak de bosuitjes en een paar blaadjes koriander fijn. Snijd de stengels citroengras in stukjes. Verwijder de nerf uit de bergamotblaadjes. Pel de garnalen, maar gooi de pantsers niet weg. Snijd de ruggen in en verwijder het darmkanaal.
Verhit de bouillon in een pan en voeg de bergamotblaadjes, de galanga, het citroengras en de garnalenpantsers toe.
Breng de bouillon aan de kook en laat hem ongeveer 20 minuten pruttelen. Zeef de bouillon en gooi de inhoud van de zeef weg.
Voeg de champignons en de tomaatjes toe aan de gezeefde bouillon. Laat de soep ongeveer 5 minuten koken en voeg dan de garnalen, de tom yam pasta  en de kokosmelk toe. Breng op smaak met vissaus en limoensap. Garneer de soep met een paar blaadjes koriander en stukjes bosui.
( de verhouding van de champignons lijkt veel, maar is wel de juiste. Wij gebruiken vooral boschampignons)
Tip:Gebruik voor een nog authentiekere smaak het binnenste van de garnalenkoppen om de bouillon op smaak te brengen!

Recept: Kookstudio: Thais
F
otografie: © Thomas Van de Water

Print Friendly

04. May 2010 by Thomas
Categories: aziatisch, soepen, vis & schaaldieren | Tags: , | 3 comments

Comments (3)

  1. Zoes,

    Wat zie jij er knap uit in de keuken!

    Grt.

  2. Pingback: Tom-Yam soep & Loredona Viognier - Utaste Wine & Food : Utaste Wine & Food

  3. Toch maar eens de stoute schoenen aangetrokken en dit recept geprobeerd te maken. En dat was met positief resultaat of te wel erg smakelijk. Ook volgens de gasten. Ik heb wel Tom Yam pasta uit de toko gebruikt.

Leave a Reply

Required fields are marked *