Stoofpot van everzwijn, Tripel van Westmalle en mosterd met stamppot van wortelen

Een tijdje geleden kon ik dit lekker stukje everzwijn op de kop tikken, één klein probleempje, hoe ontbeen je zo’n bout ? Gewoon aan beginnen en zien waar we uitkomen werd mijn techniek. Al bij al viel het goed mee en ging er niet te veel vlees verloren.

Ingrediënten voor de stoofpot
700 gr everzwijnvlees
100 gr boter
3 uien
2 el bloem
2 flesjes Tripel Westmalle van 33 cl
2 el mosterd met pitjes
1 kruidentuiltje (peterselie, tijm en laurier)
peper en zout
vleesbouillon

Ingrediënten voor de stamppot met wortelen

2 kg aardappelen
1 kg wortelen
1 stuk spek
1 grote ui
peper
zout
nootmuskaat
1 laurierblad
water

Snijd het everzwijn in dobbelsteentjes van 2 cm. Smelt een nootje boter en bak het vlees. Pel de uien, snipper ze fijn en voeg bij het vlees. Strooi er de bloem over en laat goed meebakken alvorens het bier erover te gieten. Voeg achtereenvolgens de mosterd en het kruidentuiltje toe en laat alles onder gesloten deksel ca 60 minuten zachtjes gaarsudderen. Indien je merkt dat je te weinig vocht hebt, kan je wat vleesbouillon toevoegen. Kruid af met peper en zout.

Snijd het spek in stukjes en laat het even uitbakken in een pan, zodat het meeste vet eruit is. Pel de ui en snipper hem fijn. Schraap de wortelen, spoel ze en snijd ze in grote stukken. Stoof de ui en de wortelen in vetstof in een kookpot. Giet er water bij tot alles juist onderstaat. Kruid en doe er het laurierblad bij.
Schil de aardappelen, spoel ze in koud water en snijd ze in stukken. Leg ze bovenop de wortelen. Laat het geheel op een hevig vuur aan de kook komen. Laat daarna op een zacht vuurtje gedurende 3/4 uur gaar stoven. Neem het laurierblad weg. Maak de aardappel, groentenmengeling fijn met behulp van een stamper. Roer de spekblokjes eronder en breng op smaak met peper en zout.

Recepten: smulweb & ons kookboek
Fotografie: © Thomas Van de Water

Print Friendly

29. December 2010 by Thomas
Categories: hoofdgerecht, vlees | Tags: , , , , | 1 comment

One Comment

  1. Pingback: Stoofpot van everzwijn & Conte Boccoli Amarone della Valpolicella Classico - Utaste Wine & Food : Utaste Wine & Food

Leave a Reply

Required fields are marked *