Roquefortsalade met warme croutons en lardons

Goed voor 4 personen

olijfolie
250 g gerookt spek zonder zwoerd (in lardons van 1 cm)
2 dikke plakken zuurdesembrood (in blokjes van 1 cm)
4 flinke handen lamsoren, waterkers of rucola
2 flinke handen radichio
1 grote hand vol gepelde walnoten (in stukjes)
bosje bieslook (fijngehakt)
100 g roquefort

6 el extra vierge olijfolie
2 el rode wijnazijn
1 el dijonmosterd

Verhit een grote koekenpan op hoog vuur en doe er wat olijfolie in. Doe de lardons in de pan. Laat ze terwijl je af en toe roert ongeveer 3 minuten bakken, of tot de stukjes behoorlijk verkleurd en uitgebakken zijn. Draai het vuur lager, doe het brood in de pan en bak 3 minuten tot het mooi goudbruin en krokant is en het zalige vet grotendeels heeft geabsorbeerd.
Doe de extra vierge olijfolie, rodewijnazijn, dijonmosterd en een flinke snuf zout en peper in een schoon jampotje, draai het deksel er strak op, schud de dressing flink door elkaar en proef vervolgens of de smaak goed in balans is. Hij mag iets zuur zijn.
Strooi de sla op een grote schaal, snipper er de radichio over en besprenkel de blaadjes met de heerlijke, dikke dressing. Strooi er het grootste deel van de walnoten en de gehakte bieslook, en alle croutons en alle lardons over. Hussel alles vlug met de hand door elkaar om de blaadjesallemaal goed aan te maken.
Kruimel er kleine klontjes roquefort over, strooi er vanaf enige hoogte de resterende walnoten en het laatste beetje bieslook op, zet de schaal op tafel en val aan.

Recept: Jamie Magazine
Foto: © Thomas Van de Water

Print Friendly

20. April 2012 by Thomas
Categories: salades, vlees | Tags: , , , | Leave a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *