Proef Puglia / erwten in de pan

Een aantal dagen geleden zat ik met m’n kookbroeder Rob in de tuin te genieten van het zonnetje.  En zoals het echte kookbroeders betaamd durven er dan al wel eens wat culinaire verhalen de revue te passeren. Met lichte heimwee naar onze vakantie vertelde ik hoe smakelijk Spanje ons was bevallen en binnen de kortste keer had Rob het over de heerlijke smaken van z’n zo geliefde Italië. Niks poespas, maar de eenvoudige, eerlijke keuken, enkele heerlijke ingrediënten, de liefde van de mama en een vleugje Italiaans temperament.


proef puglia Straf toch hoe enkele dagen later het boek ‘Proef Puglia, de eerlijke smaken van Zuid-Italië’ m’n pad kruiste. De auteurs nemen je aan de hand van heerlijke familierecepten, verhalen en smakelijke foto’s mee naar de hak van Italië, alwaar men met weinig ‘veel’ kan maken om het vervolgens te delen met anderen. Zelf heb ik geen Italiaanse roots, maar dat samen eten en schuif maar bij aan de tafel, er is genoeg voor iedereen-gevoel … hebben we er bij ons in de familie generatie na generatie met de paplepel ingekregen en ik hoop dit ook door te geven aan m’n eigen kroost.
Als voorsmaakje van dit smakelijke boek alvast dit gerecht gebaseerd op één van de recepten. Heerlijk Eenvoudig!

proef pugliaGoed voor 3 à 4 personen.

500 gr doperwten
1 ui (fijngesnipperd)
1 stevige teen knoflook (fijngesnipperd)
1 rood chilipepertje (ontdaan van zaden en fijngesnipperd)
4 el extra vierge olijfolie
500 gr kippengehakt
1 dl groentebouillon
1 klontje boter (optioneel)
1 handvol verse munt
peper
zout

Kook de doperwten in gezouten water gaar, giet ze af en laat even schrikken in koud water.
Bak in een grote pan met dikke bodem de ui, knoflook en chilipeper zachtjes aan in de olie. Voeg het gehakt toe en bak het in een tiental minuten mooi rul.
Voeg de doperwten al roerend toe aan het vleesmengsel. Voeg de bouillon toe en kook het mengsel een vijftal minuten. Stamp de erwten grof met een stamper (laat er enkele heel). Roer er optioneel een klontje boter door en breng op smaak met peper en zout. Werk af met de verse munt en serveer eventueel met verse pasta of een lekker stuk brood.

Foto’s: © Thomas Van de Water

Print Friendly

03. May 2016 by Thomas
Categories: gevogelte, hoofdgerecht, kookboeken, mediterraans, reviews / recensies | Tags: , , | Leave a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *