Paté de campagne de René

Voor m’n verjaardag kreeg ik van het vrouwtje een vleesmolen, dus was het tijd voor het echte werk, paté. Het was de eerste keer, dus ging ik op zoek naar een niet te complex recept dat ik vond in het boek ‘van het varken‘. Even de ingrediënten doornemen en hop, naar m’n favoriete leverancier van het betere stukje vlees: ‘t Bundershofke. Een uurtje later duwde ik fier als een gieter varkenskeel, buikspek enzovoort door m’n nieuwe speeltje.  De paté au bain marie de oven in en een uurtje later was het gefixt. Was dat maar waar, m’n geduld werd nog even op de proef gesteld, 48 u moest dat potje rusten alvorens ik mocht proeven. Het werden 48 lange uren en het resultaat? Voor een eerste keer mag ik niet klagen, maar het miste wat pit, volgende keer ga ik voor iets sterkere smaken.

Goed voor een terrine van 1 kg

600 g varkensvlees (schouder)
300 g varkenskeel
100 g vers buikspek
4 repen vet spek
4 teentjes knoflook
3 sjalotten
2 laurierblaadjes
2 takjes tijm
2 dl witte wijn
50 ml rum
1 tl speculaaskruiden
2 dl slagroom
2 eieren
zout en peper

Maal al het vlees in een vleesmolen met de grove maalschijf. Hak de teentjes knoflook en de sjalotten. Meng voor de vulling het gehakt met de knoflook, sjalotten, wijn, rum, room, eieren, zout, peper en speculaaskruiden.
Bekleed een terrine met vet spek en vul hem met de bereide vulling. Bedek die met vet spek. Leg de laurierblaadjes en takjes tijm bovenop. Sluit de terrine met een deksel en bak de paté 90 min. au bain marie in een oven op 180°C.
Laat de paté 48 u rusten voordat u ervan eet.

Recept: Van het varken
Foto: © Thomas Van de Water

Print Friendly

10. January 2013 by Thomas
Categories: ovenschotels, vlees | Tags: | 2 comments

Comments (2)

  1. Denk dat wij volgende week een workshop paté en dergelijke gaan volgen….
    Voorts belanden er bij ons ook wel niertjes, levertjes, alcohol en toestanden in de paté… Lekker!

  2. Speel de info van de workshop maar door aan Thomaske.

Leave a Reply

Required fields are marked *