Kip met limoen & zoete tomatensaus

Wat te doen als je met een berg rijpe tomaten en een aantal limoenen die dringend verwerkt moeten worden zit? Kip met citroen wordt kip met limoen & zelfgemaakte ketchup wordt een lekker zoete tomatensaus. Seveer dit met wat rijst, en je hebt een lekkere maaltijd.

Ingrediënten voor de kip
1,5 dl olijfolie
1 kip (Landes) van 1, 5 à 2 kg
3 limoenen, in vieren
1,75 dl witte wijn
2,5 dl kippenbouillon
1 laurierblad
1 el suiker
zout

Ingrediënten voor de zoete tomatensaus
1 kg rijpe tomaten
1 rode paprika
250 g uien
150 g suiker
1,5 dl azijn
1 teentje knoflook
1 snuf paprikapoeder (naar smaak)
peper
zout

Verhit de olie in een pan met een dikke bodem. Leg de kip erin en bak hem 8 à 10 minuten aan alle kanten bruin; keer hem vaak. Haal hem uit de pan en houd hem warm. Doe de ui in de pan en fruit hem in 6 à 7 minuten op een laag vuur lichtbruin; roer af en toe. Leg 4 partjes limoen in de buikholte van de kip en leg de kip weer in de pan. Leg er de rest van de limoenen omheen. Giet er eerst de wijn en dan de bouillon bij, voeg het laurierblad en de suiker toe en doe er zout naar smaak bij. Sluit de pan en laat alles ongeveer 45 min. pruttelen of tot de kip volledig gaar is.

Pel de tomaten en ontdoe ze van de pitten en het vocht. Spoel de paprika, snijd hem doormidden en verwijder de zaadlijst en de zaden. Snijd het vruchtvlees in kleine stukjes. Pel de uien en snijd ze in kleine stukjes.
Breng de azijn en de suiker aan de kook en laat 2 min. doorkoken.
Schep de overige ingrediënten bij het kookvocht, alsook het paprikapoeder, de peper en het zout. Laat alles gedurende 30 minuten, zonder deksel, zachtjes doorkoken. Doe alles door een zeer fijne zeef en wrijf zoveel mogelijk vaste bestandsdelen door de zeef. Breng de dan verkregen ketchup opnieuw aan de kook .

Schep wat kip met jus en tomatensaus op je bord en serveer mat wat rijst.

Recepten: 1080 Recepten & ons kookboek
Fotografie: © Thomas Van de Water

Print Friendly

03. October 2010 by Thomas
Categories: gevogelte, mediterraans, vlees | Tags: , , | Leave a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *