Indiase curry in de GreenPan

De meesten zullen het reeds weten, ik heb een zwak voor keukengerei, een goede pan, een vlijmscherp mes, daar kun je me steeds met plezieren. Toen ik de vraag kreeg of ik een GreenPan wou uitproberen moest ik dan ook niet lang nadenken. Het merk, dat zich profileert met de woorden; gezond, ecologisch en eenvoud was me niet volledig vreemd. M’n schoonouders waren reeds fan en ik heb op één of ander familiefeest zeker al eens met één van hun ‘Green’ pannen achter het fornuis gestaan.Greenpan lanceerde onlangs een compleet gamma ‘driedimensionale’ pannen op maat van drie verschillende voedingsgroepen: vlees en gevogelte, vis en groenten, eieren en pannenkoeken. Als ik voor de verscheurende keuze zou komen te staan, de rest van m’n dagen vis en schaaldieren of vlees te moeten eten, ga ik resoluut voor de eerste optie. Het was dan ook een evidentie dat ik de ‘I Love Fish and veggies pan’ zou uittesten.
Om zowel vis en groenten uit te testen ging ik voor een Indiase curry met aardappelen en spinazie met een lekker stukje gebakken zalm.  DSCF1045_web
Goed voor 2 personen.

350 g aardappelen
1 à 2 tl mosterdzaad
1 el olie
1 ui (fijngesneden)
2 tenen knoflook (fijngehakt)
2 tl verse gember (geraspt)
1 tl piment
2 limoenen
50 ml water
500 g spinaziebladeren (goed gewassen)
2 stukken zalm
peper
zout

Schil de aardappelen en snijd ze in halve maantjes. Kook ze een tiental minuten voor en giet af.
Verhit  de pan met antiaanbaklaag en rooster er het mosterdzaad even in. Voeg de olie, ui, knoflook en gember toe.
Laat even sudderen zodat de smaken vrij komen. Voeg de aardappelen, piment , het sap van één limoen en het water toe en laat +/- 15 minuten (met deksel) op een laag vuur koken.
Voeg de spinaziebladeren toe en laat slinken. Breng indien nodig op smaak met peper en zout, roer voorzichtig door elkaar en zet even weg.
Verhit een weinig olie in de pan. Kruid de stukken zalm langs beide kanten met peper en zout. Bak ze langs weerszijden mooi krokant zodat ze net gaar zijn.
Doe wat van de warme curry in borden en leg er een stuk zalm op. Serveer met enkele limoenpartjes.

Conclusie: Het was lekker, en de pan kwam z’n beloftes na. De kuiltjes in de pan zorgen er inderdaad voor dat er over het hele volledige oppervlak voldoende vetstof aanwezig blijft. Dit in combinatie met een gelijkmatige warmteverdeling zorgen voor egaal gebakken vis, lekkere groentjes, recht van de pan in je bord.
Nog enkele handigheidjes die bij mij in de smaak vallen; het handvat zit stevig aan de pan, de pan kan zonder probleem in de oven en als het snel moet gaan en de zin om met de hand af te wassen is ver weg, deze pan is afwasmachine bestendig. Ik ben fan!

Foto: © Thomas Van de Water

Print Friendly

02. November 2015 by Thomas
Categories: aziatisch, hoofdgerecht, reviews / recensies, vis & schaaldieren | Tags: , , , | 2 comments

Comments (2)

  1. Wij hebben 2 van die Greenpannen, een grote en een kleine koekenpan. De grote is na jaren intensief gebruik nog helemaal prima: praktisch, degelijk en nog steeds onaanbakbaar.

    Maar de kleine niet: op de één of andere manier bakt juist alles er in aan, zelfs simpele zaken als een gebakken eitje mislukken. Terwijl we hem toch precies zo gebruiken als de grote. Voor ons een raadsel. Dus hier toch enige twijfel over een volgende aankoop.

    Overigens: hoe bevalt die mooie koperen Falk eigenlijk, na wat jaren gebruik?

  2. Die doen het nog steeds goed, na enkele jaren intensief gebruik hebben ze een mooie pantine aan de buitenzijde.

Leave a Reply

Required fields are marked *