Gekookte kip op z’n Chinees

Chinees is meer dan wat je bij de plaatselijke take-away kan bestellen. Nr 21 of 46 of … het kan al eens smaken als de zin of tijd om te koken ontbreekt. De Chinese keuken is echter een pak frisser en rijker aan smaken dan je zou denken. Toen ik onlangs het kookboek ‘basic China’ van Jody Vassallo voor slechts 6€ op de kop kon tikken was ik helemaal verkocht. Dit kippetje leek me een haalbare en smakelijke start voor een vers Aziatisch avontuur.

Goed voor 4 personen.

750 ml rijstwijn
6 lente-uitjes (in stukjes van 5 cm)
8 tentjes knoflook (gepeld en gehalveerd)
200 g verse gember (in plakjes)
1,5 el fijne kristalsuiker
1,5 el zeezout
een hele kip van +/- 1,5 kg
3 el versgeraspte gember
3 lente-uitjes (in ringetjes)

Ingrediënten voor de saus
3 el arachideolie
1,5 el sesamolie
2 el lichte sojasaus
1,5 tl fijne kristalsuiker

Doe 5 liter water met de rijstwijn, lent-uitjes, knoflook, gember, suiker en het zout in een grote pot; breng dit aan de kook en laat pruttelen.
Spoel de kip af en dep droog met keukenpapier. Laat de kip voorzichtig, met de borst naar beneden, in de bouillon zakken en kook 15 minuten. Zet het vuur uit en laat de kip in de bouillon afkoelen.
Haal de kip uit de bouillon, laat hem uitlekken en snijd hem in stukken. Klop voor de saus de oliën, soyasaus en suiker door elkaar. Schenk de saus over de kip en bestrooi tot slot, vlak voor het serveren, met de gember en lente-uitjes.

Recept: Basic China
Foto: © Thomas Van de Water

Print Friendly

22. August 2012 by Thomas
Categories: aziatisch, gevogelte, hoofdgerecht | Tags: , , | Leave a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *