Gebakken eendenborst met sinaasappel en steranijs

Een bevriend jager bracht dit koppel wilde eenden binnen. Verser kan je ze niet hebben. Toegegeven, gewoon even bij de supermarkt langsgaan is handiger, maar het pluk- en filleerwerk maakt toch weer duidelijk waar al dat lekkers vandaan komt. Als je moeder in diezelfde periode vol lof is over een eigentijdse versie van canard à l’orange op z’n Ottolenghi’s, weet je weer wat gedaan, uittesten die handel.  Koppel_wilde_eenden

Goed voor 4 personen.

4 eendenborstfilets van 180-200gelk
2 el venkelzaad
een snuf gedroogde chilivlokken
2 tl gemalen komijnzaad
2 tl grof gemalen zwarte peper
1 tl grof zeezout
250 dl (bloed)sinaasappelsap
4 hele (bloed)sinaasappels
180 ml rode wijn
1 el sherryazijn
16 anijssterren
6 gedroogde rode chilipepers

Kerf de vetlaag van de borstfilets in.
Meng het venkelzaad, chillivlokken, komijn, zwarte peper en zout en wrijf er de eendenborsten met in. Leg ze in een schaal en dek af met plasticfolie. Zet in de koelkast en laat een aantal uren trekken.
Pel de sinaasappels en snijd ze horizontaal in een zestal schijven. Verwijder de pitten, leg de plakken in een kom en zet opzij.
Verhit een pan tot ze goed heet is. Leg de eendenborsten erin op de vetlaag en bak een drietal minuten tot het vet bruin en knapperig is. Keer ze om en bak de andere zijde ook 3 minuten aan. Neem ze uit de pan en en houd warm.
Giet het vet uit de pan en voeg wijn, azijn sinaasappelsap en steranijs toe. Kook voor de helft in. Breng op smaak met peper en zout. Leg de borstfilets in de pan, schep de saus erover Sluit de pan en stoof het vlees op een laag vuur gedurende een zevental minuten. Schik de gedroogde chilipepers, de plakken sinaasappel en het sap uit de kom naast het vlees in de pan. Laat alles onder gesloten deksel nog 3 minuten sudderen.
Serveer met een zoete aardappel in de schil.

Recept: Het kookboek – Ottolenghi
Foto: © Thomas Van de Water

Print Friendly

29. November 2014 by Thomas
Categories: gevogelte, hoofdgerecht | Tags: , , | Leave a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *