Salade van tomaten, venkel en inktvis.

Super eenvoudig en fantastisch lekker slaatje. Ideaal als zomers voorgerechtje of lichte lunch.

Goed voor 4 personen.

4 middelgrote inktvissen (schoongemaakt en ontveld)
200 g gemengde tomaten (in plakjes, gehalveerd of in kwartjes)
een halve rode ui (gepeld en in dunne plakjes gesneden)
1 venkelknol (in dunne plakjes gesneden)
het sap en de geraspte schil van 1 citroen
het sap van 1 sinaasappel
1 tl gedroogde oregano
rodewijnazijn of kruidenazijn van goede kwaliteit
extra vierge olijfolie
zeezout en zwarte peper uit de molen
1 gedroogde rode Spaanse peper (verkruimeld)

Snijd je shoongemaakte inktvissen aan een kant open en leg ze plat. Kerf de binnenkant van het vlees kruislings in. Snijd de tomaat in plakjes, kwartjes of grove stukken en doe die samen met de versneden ui in een kom. Breek de pluizige topjes van de venkel en zet die even opzij. Snijd de venkel doormidden en daarna in dunne plakjes. Hussel venkel, tomaat en ui door elkaar. Pers het citroen- en sinaasappelsap erover en strooi er oregano over. Maak de salade aan met drie eetlepels rodewijnazijn of kruidenazijn, 7 eetlepels extra vierge olijfolie, peper en zout, en hussel nogmaals. Proef of er nog peper of zout bij moet.

Het wordt het lekkerst als je de inktvis op gloeiende hete kolen op de barbeque roostert, maar je kan ook een grillpan of grote koekenpan gebruiken.
Bestrooi de inktvis langs weerszijden met een beetje peper, zout, en gedroogde Spaanse peper en dep ze aan beide kanten in met olie. Leg de inktvis met de ingekerfde kant naar onder op de hete grillpan. Keer de inktvis pas om al er donkere schroeistreepjes te zien zijn. Normaal gesproken duurt het op een hete grill 3 tot 4 minuten, en anders wat langer (ik had te veel honger en daardoor te weinig geduld). Snijd de inktvislijven als ze aan beide kanten gekleurd zijn diagonaal in stukjes en doe die, terwijl ze nog heet zijn, bij de groenten in de kom. Hussel alles door elkaar en proef nog een laatste keer of alles naar wens is en verdeel de salade (eerlijk) over de vier borden. Sprenkel er het laatste beetje sap uit de kom en een beetje extra olijfolie over en bestrooi de salade met met de geraspte citroenschil en venkeltopjes. Heerlijk met een plakje citroen en een stukje brood.

Recept: Jamie’s Italië
Fotografie: © Thomas Van de Water

Print Friendly

05. April 2011 by Thomas
Categories: barbecue, mediterraans, salades, vis & schaaldieren, voorgerecht | Tags: , , | 1 comment

One Comment

  1. Pingback: Salade van tomaten, venkel en inktvis & Roche Mazet Cinsault Rosé : Utaste Wine & Food

Leave a Reply

Required fields are marked *