Runderribstuk gegaard in hooi met mosterd-honingboter & aardappelspiesje

Binnenkort is het weer tijd voor de filet-pur familiebarbecue, de dag waarop vrouw en kinderen in de watten worden gelegd en wij, indien alles goed verloopt weer een jaartje zonder schuldgevoel aanspraak kunnen maken op ons maandelijks culinair mannenmoment. Ik hoop alvast dat dit heerlijk stukje vlees z’n werk zal doen. Runderribstuk-gegaard-in-hooi-met-mosterd-honingboter-met-aardappelspiesje_web

Ingrediënten voor de mosterd-honingboter:
150 g hoeveboter
50 g graanmosterd
3 el honing

Ingrediënten voor het runderribstuk:
1,5 kg runderribstuk
2 el olijfolie
50 g boter
water
500 g hooi
fleur de sel
peper

Ingrediënten voor het aardappelspiesje:
1 dl olijfolie
4 tenen look
8-tal aardappelen
500 g champignons
8-tal sjalotten
peper en zout
bladpeterselie (voor de afwerking)

_99T7482_web

Meng de boter met de graanmosterd en honing in een keukenmachine. Neem plasticfolie en maak een worst van de boter, laat opstijven in de koelkast.
Verwarm de barbecue voor op 160°C. Wrijf het ribstuk in met wat olijfolie en kruid met peper en zout. Bak het ribstuk 5 minuten aan weerszijden aan op de barbecue. Haal het vlees van de barbecue.
Bevochtig het hooi met wat water. Leg de helft van het hooi op de rooster. Leg het ribstuk erin. Bedek met enkele klontjes boter (+/- 50g) en bestrooi met wat fleur de sel. Dek het vlees af met het overgebleven hooi en plaats het deksel op de barbecue. Laat gedurende 60 tot 90 (al naargelangde dikte van het ribstuk) minuten garen. Haal het ribstuk van de barbecue en laat gedurende 10 minuten rusten in aluminiumfolie.
Verdeel het vlees en laat er een stukje mosterd-honingboter over smelten.
Spoel de aardappelen en kook ze net gaar. Maak de lookolie. Pel de tenen look en doe ze samen met de olijfolie in een keukenmachine tot je een witte olie hebt.
Pel de sjalotten en kuis de champignons. Snijd de aardappelen en sjalotten in grove stukken. Rijg de groenten afwisselend aan een spies. Wrijf de groentenspies in met de looklolie en kruid met peper en zout. Gril op een matig hete grill tot ze mooi gaar zijn. Werk af met wat gesnipperde bladpeterselie.

_99T7512_web

Recept: Dit recept verscheen eerder in de nieuwsbrief van streekproduct.be.
Foto: © Thomas Van de Water & Liesbet Peremans

Print Friendly

24. August 2014 by Thomas
Categories: barbecue, hoofdgerecht, vlees | Leave a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *