Duo van inktvis met een zuiders slaatje

Goed voor 8 personen

Ingrediënten voor inktvis
1,5 kg inktvis (zonder tentakels)
4 el sojasaus
2 limoenen uitgeperst
2 el paprikapoeder
olijfolie

Ingrediënten voor slaatje
2 rode paprika’s
2 groene paprika’s
2 gele paprika’s
2 zoete paprika’s
1 ui
knoflook
peterselie
3 el olijfolie
1 el wittewijnazijn

Ingrediënten voor chipirones
1/2 kg chipirones (kleine inktvis)
1/4 l balsamicoazijn
1 cl olijfolie

Snijd de avond tervoren driehoekjes uit de stukken inktvis en kerf de stukken ruitvormig in. Leg ze in een schaal met de ingekerfde zijde naar boven, besprenkel ze met sojasaus en limoensap en bestrooi ze met paprikapoeder.
Rooster de inktvis de volgende dag in hete olijfolie (zorg ervoor dat de pan zeer warm is, zodat je de inktvis bakt en niet kookt, in het sap) een aantal minuten aan elke zijde.

Brand de paprika’s even aan boven een vuur. Doe ze in een kom en dek af met vershoudfolie, op deze manier worden ze lekker gaar. Verwijder de zwart aangeblakerde schil van de paprika’s en zorg ervoor dat het vruchtvlees proper is.
Snij de paprika’s, de ui, de knoflook en de peterselie fijn en meng ze. Voeg de olijfolie, de wijnazijn en peper en zout toe. Zet koel weg alvorens te serveren.

Breng de balsamicoazijn aan de kook. Laat inkoken tot stroopdikte (let op! zorg ervoor dat de balsamicoazijn niet te hard ingekookt is). Giet over in een schaal zodat het koken onmiddelijk stopt. Laat helemaal afkoelen en meng er dan de olijfolie door.


Haal de tentakels van de chipirones. Spoel binnen en buiten goed schoon. Maak diepe evenwijdige inkervingen in het lijf.
Kook de tentakels +/- 30 min in zout water, en gebruik ze als garnering.
Bak de chipirones op een hete plaat (of in de pan). Laat aan alle kanten kleuren. Kruid met peper en zout. Meng de olijfolie door de balsamicokaramelsaus en giet over de chipirones.

Maak een torentje van het zuiders slaatje, leg er een chipirones op en schik een aantal stukjes geroosterde inktvis op het bord. Werk af met de gekookte tentakels.
Wij dronken er een ‘La croix de carbonnieux 2007  pessac leognan‘ bij.

Fotografie: © Thomas Van de Water

Print Friendly

10. April 2010 by Thomas
Categories: mediterraans, vis & schaaldieren, voorgerecht | Tags: , , | Leave a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *