Champagne Charlie!

Altijd plezierig om in leuk gezelschap champagne te proeven, maar al te vaak wordt het nogal een technische bedoening. Productieprocessen, percentages, … ik laat het graag aan mij voorbij gaan. Proeven, en leuke anekdotes, dat is meer mijn ding.

Ik was dan ook aangenaam verrast toen de avond werd ingeleid met volgende wijze woorden: ‘Laten we het hebben over wijn, geschiedenis … en Charles’ verhalen. En wat maakt de tong beter los dan een glas champagne?’ De toon was gezet.
Terwijl we ons eerste glaasje degusteerden, een multi-milésime die zich terecht een cuvée de prestige mag noemen, kwamen ook de verhalen van Charles Heidsieck boven. Charles-Camille was naast een hoffelijk man bovenal een man met een ijzeren wil. Op 29-jarige leeftijd sticht hij een wijnhuis naar zijn eigen visie en creeërt hij een wijn die zijn persoonlijkheid weerspiegelt. Charles heeft vertrouwen in z’n visie en beslist om geen wijgaarden te kopen. Omdat selecteren, mengen en rijpen belangrijk zijn, investeert hij wel in prachtige kelders uit de 2de eeuw, een labyrint van ondergrondse galerijen vormen de ideale omgeving om z’n wijnen te laten rijpen.

Charles, een dandy eerste klasse z’n reputatie verspreide zich als een lopend vuurtje. Zeker van de kwaliteit van z’n product en gezegend met een stevige talenknobbel was hij klaar voor z’n veroveringstocht. België en Engeland waren het eerst aan de beurt.
Tijd om een 2de glaasje te proeven, een Blanc de Millenaires uit 1995, een heerlijk volle wijn, die meer dan 15 jaar gerijpt heeft in de Gallo-Romeinse kelders en meteen het hoogtepunt van de avond. Met een richtprijs van 145€, niet iets voor elke dag. Ik denk dat hij ten huize Van de Water-Favere eerder een zeldzaamheid zal worden.
Ondertussen ziet Charles het groots en waagt hij de sprong naar de Verenigde Staten. Charles werd er een echt fenomeen, een beroemdheid uit de champagnestreek die met alles wat hij deed de kranten haalde, hij ontpopte zich tot de onvermijdelijke ambassadeur van champagne. Champagne Charlie was een feit, en wij sloten de avond af met een verrassend naturelle Rosé.

Foto’s: © Thomas Van de Water

Print Friendly

07. October 2012 by Thomas
Categories: men at work, reviews / recensies | Leave a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *